Ingredientai
- 425 g miltų
- ½ šaukštelio druskos
- 6 g malto imbiero
- 6 g malto cinamono
- 0,5 g maltų gvazdikėlių
- 85 g nesūdyto sviesto
- 150 gramų rudojo cukraus (rekomenduojamas Muscovado)
- 1 didelis kiaušinis
- 120 g skysto medaus (galima keisti melasa ar klevų sirupu)
- 1 g vanilės pastos
- 1 šaukštelis smulkiai tarkuotos citrinos žievelės (neprivaloma))
- šlakelis pieno (neprivaloma)
Gamybos žingsniai
- Minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų išplakite iki vientisos masės. Neperplakite.
- Į masę supilkite kiaušinį ir vanilės pastą ir plakite tol, kol masė susijungs ir taps vientisa.
- Supilkite medų ir sudėkite citrinos žievelę (jei naudojate). Maišykite iki vientisos masės.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir prieskonius. Lėtai įmaišykite miltų mišinį į drėgnąją masę išmaišykite ir minkykite, kol gausite minkštą tešlą. Jei tešla per kieta – įpilkite šiek tiek pieno.
- Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą atvėsti apie 30min.
- Iškočiokite tešlą ant kepimo popieriaus arba miltais pabarstyto stalviršio iki 5mm. Norėdami užtikrinti vienodą tešlos storį, naudokite Mooso tešlos liniuotes.
- Prieš spausdami sausainius, iškočiotą tešlą ir formelę padenkite miltais arba kakava – tai palengvins sausainių formavimą. Norėdami gauti geriausius rezultatus, prieš kepdami suformuotus sausainukus atvėsinkite juos šaldytuve.
- Kepkite 190C (kepimo režimas viršus-apačia) apie 8-9 min. Prieš ragavimą leiskite pilnai atvėsti.
Paskutiniai patarimai
- Tešlą galite pasiruošti ir iš vakaro, tiesiog prieš kočiojant leiskite tešlai atšilti kambario temperatūroje. Ar tešla tinkama sausainių formavimui galite spręsti pagal jos konsistenciją – jei tešla trukinėja, dar palaukite.
- Nepavyksta perkelti suformuoto sausainio and kepimo skardos? Tešlą kočiokite tiesiai ant kepimo popieriaus, kurį paskiau perkelkite tiesiai į skardą.
- Nenaudokite miltų, kurių sudėtyje yra kildinančių medžiagų. Tokie miltai bei papildomai naudojama soda ar kepimo milteliai lems sausainių pūtimąsi ir paveikslėlio išsikraipymą.
- Jei tešla limpa prie formelių – nepagailėkite miltų ar kakavos. Formelę merkite į miltus ar kakavą, nupurtykite perteklių ir spauskite tešlą.
- Sausainius kepkite į skardą įtiesdami kepimo popierių arba perforuotą kilimėlį.
- Norėdami išvalyti Mooso sausainių formeles, galite jas pamirkyti šiltame muiluotame vandenyje ir šepetėliu pašalinti tešlos likučius. Mūsų formeles taip pat galima plauti indaplovėje (max. 50C)